Welke vorm van therapie past bij jou?

Regressietherapie

 

Regressietherapie is een krachtig instrument dat kan bijdragen tot persoonlijke groei en een groter zelfbewustzijn. Het werkt door de patiënt te helpen opnieuw kennis te maken met veel voorkomende jeugdtrauma's die hij of zij misschien heeft verdrongen of vergeten. Bij regressietherapie worden vaak leeftijdsgebonden activiteiten ondernomen die de onbewuste geest van de patiënt stimuleren. Als u bijvoorbeeld ouder bent dan 40, kan u worden gevraagd terug te gaan naar uw kindertijd en u te verkleden in uw favoriete kostuum of te doen alsof u op een verjaardagsfeestje bent en uw vrienden uit te nodigen voor taart en cadeautjes. Je kunt ook gevraagd worden om op de vloer van je slaapkamer te gaan zitten en te doen alsof je weer met blokken speelt. Zo kunnen je bewuste en onderbewuste geest met elkaar in contact komen terwijl je deze veel voorkomende jeugdtrauma's opnieuw beleeft zonder al te veel in detail te treden. Regressietherapie kan helpen bij het verwerken van trauma's door het herbeleven van de gebeurtenis onder begeleiding van een therapeut. Vaak zijn de enige details die patiënten gevraagd worden zich te herinneren die flashbacks oproepen van vroegere trauma's die ze graag willen verdringen.

Wat is regressietherapie?

Bij regressietherapie wordt een patiënt gevraagd activiteiten te ondernemen die bedoeld zijn om onbewuste herinneringen op te roepen. Dit wordt gedaan terwijl de patiënt volledig wakker is en in zijn of haar normale staat van bewustzijn. Patiënten kunnen zich verkleden als kind of doen alsof ze een spel uit hun kindertijd spelen. Ze kunnen in hun slaapkamer de scènes uit hun verleden naspelen waardoor ze zich ongemakkelijk voelden. Bij retrotrauma's worden patiënten aangemoedigd zich alleen de relevante details te herinneren. Er wordt niet verwacht dat ze zich de details tot in detail herinneren.

Regressietherapie is een effectieve behandeling voor veel aandoeningen die patiënten kunnen ervaren als gevolg van verdrongen of vergeten trauma's. Regressietherapie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de behandeling van PTSS, angststoornissen, depressie en OCD. Regressietherapie kan het meest effectief zijn wanneer het gebruikt wordt om een aantal van deze aandoeningen tegelijk te behandelen.

Hoe regressietherapie werkt en de voordelen ervan

Door jeugdtrauma's te herbeleven, kunnen patiënten zich verbinden en identificeren met een deel van zichzelf waarmee ze geen contact hebben gehad. Patiënten die aan regressietherapie doen, krijgen toegang tot een laag gevoelens en herinneringen die zijn onderdrukt of vergeten omdat ze niet langer nuttig zijn. Door contact te maken met deze gevoelens en herinneringen kunnen patiënten hun eigen motivaties en die van anderen beginnen te begrijpen. Ze kunnen ook beginnen te begrijpen waarom ze zijn zoals ze nu zijn.

Regressietherapie wordt vaak gedaan in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Dit komt omdat regressietherapie vaak plaatsvindt terwijl de patiënten volledig wakker en bij bewustzijn zijn. Bij regressietherapie worden patiënten aangemoedigd zich alleen die details te herinneren die relevant zijn. Veel patiënten kunnen echter angst of zelfbewustzijn ervaren bij het herbeleven van hun verleden. Patiënten kan worden geadviseerd om met hun therapeuten te praten over eventuele angst die zij ervaren bij het herbeleven van hun vroegere trauma's. Om hierbij te helpen, stellen sommige therapeuten voor dat de patiënt een audiorecorder draagt tijdens de regressietherapiesessie. Als de patiënt dan angstig wordt, kan hij of zij stoppen en met de therapeut praten over de angst die hij of zij ervaart.

Regressietherapie en PTSS.

PTSS is een psychische aandoening die veroorzaakt wordt door een trauma. Dit kan seksuele aanranding, auto-ongelukken, militaire gevechten en kindermishandeling omvatten. Het trauma kan direct of indirect zijn opgelopen, bijvoorbeeld door een oorlog of een natuurramp.

PTSS is niet gemakkelijk te behandelen. Vaak moeten patiënten worden behandeld met een psycholoog, psychiater of andere geestelijk verzorger. Het doel van de behandeling is de patiënt aan te moedigen om zelfbewuster en minder angstig te worden. De behandeling bestaat vaak uit veel praten over traumatische gebeurtenissen en de gevoelens van de patiënt daarover. Dit proces kan overweldigend aanvoelen en overweldigende gevoelens kunnen leiden tot vermijding en isolatie. Een therapeut kan patiënten aanmoedigen om de gevoelens te vermijden door aan regressietherapie te doen.

Conclusies

Naarmate we meer en meer leren over de geest, wordt het duidelijker dat ieder mens de macht heeft om zijn leven ten goede te veranderen. Regressietherapie is zo'n middel dat mensen kan helpen de problemen die hen tegenhouden te identificeren en aan te pakken. Het is belangrijk op te merken dat regressietherapie geen vervanging is voor goede medische zorg of geestelijke gezondheidszorg.